Door Lone Mokkenstorm

Elk jaar op 17 maart kleurt Den Haag net een beetje groener dan normaal: dan vindt namelijk St. Patrick’s Day plaats! Wat is het verhaal achter deze Ierse feestdag? Hoe vieren Haagse Ieren ‘Saint Paddy’s?’ En nog belangrijker: wat is er deze vrijdagavond te doen in de stad? Wij zochten het voor je uit.

St. Patrick schijnt het Christendom ooit naar Ierland te hebben gebracht. Dat is echter niet het enige verhaal dat over de man rondgaat. Ailish, een Ierse studente in Den Haag, vertelt: “De legende gaat dat Ierland vroeger vol met slangen zat, maar dat St. Patrick ze allemaal de zee in joeg nadat ze hem hadden aangevallen. Tja, doe ermee wat je wilt.”

saintpatrick
Waar gebeurd of niet, feit blijft dat de herdenking van de man is uitgegroeid tot een officiële feestdag in Ierland, Noord-Ierland, twee Canadese provincies én een eilandje in de Caribische Zee. Omdat de Ierse cultuur zo wijd verspreid is, wordt het daarbij ook nog eens gevierd op alle plekken waar ooit een Ier naartoe verhuisd is – inclusief Den Haag.

Soms verschillen die internationale versies van Saint Paddy’s veel van het echte feest, legt Fiona, een Ier (en Hagenaar) in hart en nieren uit: “Veel mensen vergeten dat er meer achter het feest zit dan het groene bier en de parades. Er zijn ook mensen die op de zeventiende gewoon naar de kerk gaan. St. Patrick’s Day gaat vooral om het vieren van onze gezamenlijke afkomst van het ‘Smaragden Eiland’ en hoe dat ons heeft gevormd, individueel en als gemeenschap.

Evenementen
Toch vergeet de Ierse community in de Hofstad de bloemetjes dit jaar niet buiten te zetten: er is een hoop te doen in de stad, met als vlaggenschip het St. Patrick’s Day Festival op de Grote Markt. Op het programma staan muzikale acts als Rapalje en Woodworks, maar ook Ierse dansgroepen en een oneindige stroom aan Guinness.

Kayle komt uit de Verenigde Staten, maar heeft een flink aantal jaren in Ierland gewoond. Ze vertelt: “Het dorpje waar ik woonde, was één straat groot. Die werd dan afgesloten voor een optocht van trucks met schapen in de achterbak en live muziek.” De feestdag wordt nét anders gevierd in Den Haag, maar dat lijkt de pret niet te drukken: “Dit wordt mijn tweede Saint Patrick’s Day in Den Haag. Vorig jaar ben ik op de Grote Markt geweest voor de toast van de ambassadeur en ‘s avonds ben ik naar The Fiddler gegaan voor een gezellig avondje uit.”

Ook dit jaar zal het groene bier rijkelijk vloeien bij The Fiddler. Reserveren wordt aangeraden – alleen dan ben je zeker van een nacht gevuld met Ierse muziek, Ierse koffie en eersteklas zitplaatsen voor de ‘Leprechaun-wedstrijd.’

Liever een kleinschalige ervaring? Ook de kleinere lokale Ierse pubs en bars zijn open deze vrijdag. Wip bijvoorbeeld eens langs bij jazzbar Murphy’s Law, waar de Marshmallow Maniacs op het podium zullen staan. In Poteen Still bij het Centraal Station en Sherlock Holmes in de Sumatrastraat ben je ook altijd verzekerd van Ierse gezelligheid. O’Caseys op het Noordeinde viert drie dagen feest, met op donderdag een pub quiz, vrijdag live muziek van zes bands en zaterdag een afterparty. Ook Fiona zal hier dit jaar te vinden zijn. “Vorig jaar eindigde de avond in één of andere club waar ik tot half 8 ’s ochtends op treurige liedjes over de Ierse revolutie heb gedanst. Het was een veelbewogen avond. Dit jaar willen we naar O’Caseys voor een meer authentieke ervaring.”

Groentje
Of je nu een liefhebber van de kleur groen bent of niet, Saint Paddy’s heeft een dresscode en daar kun je je maar beter aan houden. Wat is dat toch met die obsessie voor groen? Studente Kayle vertelt: “Ben je wel eens over Ierland gevlogen? De officiële kleur van Ierland is blauw, maar het groen van Ierland is zo intens dat dat de onofficiële kleur is geworden. Het komt ook terug in de vlag trouwens, waar het staat voor nationalisme.”

Trek die lelijke groene trui dus maar aan, want er zijn duidelijk genoeg redenen om eens een kijkje te nemen in de stad deze vrijdag. Slainte!

Instagram

Deel dit artikel

THE LIFE I LIVE