In 2017 is het 100 jaar geleden dat de  kunstbeweging De Stijl in Leiden is opgericht. Nederland viert dit met het feestjaar Mondrian to Dutch Design. 100 jaar De Stijl. Met ’s werelds grootste Mondriaancollectie en een van de grootste De Stijl collecties is het Gemeentemuseum in Den Haag het centrum van dit jubileumjaar. Het museum pakt dan ook groots uit.

In de stad kun je er niet onder uit; je ziet Mondriaan overal opduiken…mooi om te zien! Zie dit compilatiefilmpje:

DEN HAAG TRAKTEERT OP TAART VOOR 5.000 MAN!
Ter ere van de geboortedag van kunstenaar Piet Mondriaan gaat de gemeente Den Haag komende dinsdag trakteren. In de hal van het stadhuis snijden burgemeester en wethouders ’s ochtends een enorme Mondriaantaart aan, waar 5000 Hagenaars een stuk van kunnen komen halen.

PIET MONDRIAAN

Piet Mondriaan is een van de – zo niet de grootste – moderne kunstenaar(s) ooit. Geboren in Nederland verovert hij de wereld met zijn beroemde abstracte schilderijen. Die abstracte kunst gaat echter niet over een nacht ijs. Zo schildert hij eerst groene landschappen vol koeien, sloten en boerderijen. Onder invloed van de Zeeuwse luchten en duinen zien we later felle kleuren en losse verfstreken. De theosofie tovert magische bloemen en vrouwen op het doek. En na zijn kennismaking met de Parijse avant-garde is een meer kubistische vormentaal zijn devies. Als we die warm gloeiende molens, kleurrijke polders en ‘hoekige’ appelbomen achter elkaar zetten, ontvouwt zich niet alleen een reis door Mondriaans oeuvre, maar door de hele geschiedenis van de moderne kunst. Voor veel De Stijl kunstenaars was Piet Mondriaan het grote voorbeeld. Zijn zoektocht naar abstractie en primaire kleurgebruik inspireerde vele kunstenaars.

Instagram

Deel dit artikel

THE LIFE I LIVE