Al sinds de eerste editie zoekt CROSSING BORDER de grenzen op van muziek en woord om er vervolgens een brug tussen te slaan. Het festival verhuist dit jaar van de Koninklijke Schouwburg naar het gebied rond de Grote Markt. Denk aan onder meer de Zwarte Ruiter, de Lutherse kerk, Humanity House en het Paard van Troje. Er staan tijdens Crossing Border ongeveer 100 artiesten op het programma, om je een handje te helpen heeft THE LIFE I LIVE een aantal muzikale highlights op een rij gezet.

THE LOW ANTHEM
Er zijn genoeg redenen om geïntrigeerd te raken door The Low Anthem. Als het niet om hun eerste platen is, destijds nog behoorlijk americana- en folkgeoriënteerd, dan toch zeker om het laatste wapenfeit ‘eyeland’ dat dit jaar uitkwam. Tot de tanden toe bewapend met de meest uiteenlopende en bizarre instrumenten, verkennen de vier Amerikanen hun muzikale grenzen.

JOHN MORELAND
Met zijn truckerscap, tatoeages, volslanke lichaam en megabaard is John Moreland op zijn zachtst gezegd een opvallende verschijning, maar wat pas écht opzien baart, is zijn muziek. De singer-songwriter uit Oklahoma verruilde in zijn late tienerjaren de metalcore en punk voor wat hij in de platenkast van zijn vader vond, waaronder CCR, Neil Young en Steve Earle.

LOYLE CARNER
Loyle Carner staat voor Hiphop. Maar geen gangsterrap voor deze jonge woordenkunstenaar: zijn eveneens door jazz beïnvloedde songs barsten van de poëtische overpeinzingen en openhartige statements. Geen wonder dat hij samenwerkte met onder andere dichteres Kate Tempest.

PALACE
Het Londense M Magazine omschrijft Palace als een jam tussen Foals en de jonge versie van Black Keys en dat triggert natuurlijk om in hun muzikale paleis rond te gaan waren tijdens Crossing Border.

CASS MCCOMBS
McCombs heeft een broertje dood aan de grenzen van genres die bepalen of iets folk, country of popmuziek is. Op ieder nieuw album rekt hij zijn sound weer opnieuw op, variërend van zalvende spoken word en folk-noir tot tropische funk.

KONGOS
Kongos brengt een opzwepend geluid van stevige altrock en folk. Een beetje Paul Simon, een beetje Jackson Browne, onvermijdelijke invloeden van Queens of the Stone Age en Kings of Leon en dan die balkanaccordeon die overal doorheen rockt…

C DUNCAN
C Duncan trakteert op charmante lo-fi folk, waarbij orgels, synthesizeres, koren, gypsy gitaren en dromerige soundscapes als duveltjes uit doosjes tevoorschijn komen.

THE HAZZAH
Het Haagse zooitje ongeregeld van The Hazzah, het voormalige The Hague Blues Orchestra welke nog furore maakte in de Skooltainer op THE LIFE I LIVE Festival 2014, maakt verrekt lekkere muziek: garage- en psychrock, gecombineerd met zonnige fuzz surf. Naast die herkenbare sound, beschikken deze sympathieke Hagenezen ook over een goede dosis humor en tomeloze energie.

WARHAUS
In de categorie pop-noir crooners, hoort naast Gainsbourg, Cohen en Cave nu ook Warhaus. En dat zeggen we écht niet zomaar. Het broeierige soloproject van Balthazar’s zanger, keyboardspeler en oprichter Maarten Devolder heeft een mysterieuze nonchalance over zich, zit vol spookachtige, donkere arrangementen, maar heult ook net zo makkelijk met zwoele funk en sexyness.

MINOR VICTORIES
De muzikanten, afkomstig uit onder andere Mogwai, Editors en Slowdive, bundelden voor dit ‘side project’ hun ervaring en liefde voor shoegaze en kwamen begin juni jongstleden met een eerste langspeler. Het resultaat: verslavende synthesizerpop en obscure shoegaze, waarin ruisende gitaren en de stem van Slowdive’s zangeres Rachel Goswell de scepter zwaaien

THE BIG MOON
Juliette, Fern, Soph en Celia van de Londense indierockband The Big Moon schrokken zich kapot toen hun superaanstekelijke nummers en masse werd opgepikt. Inmiddels zijn ze al wat meer gewend aan hun rijzende sterrenstatus en gaan ze als een malle. The Big Moon zal zeker geen gas terug zal nemen na shows in het voorprogramma van onder andere The Vaccines, The Maccabees en Mystery Jets.

TIGGS DA AUTHOR
Deze jonge Londenaar van Tanzaniaanse afkomst is singer-songwriter, muzikant, rapper en dichter. Zijn single Georgia, was de soundtrack van FIFA16 en werd maar liefst 1,3 miljoen keer gestreamd op Spotify. Tiggs Da Author is met zijn vooruitstrevende supercatchy soul er echt één om in de gaten te houden.

NB: Naast alle bands zijn onder meer ook PJ HARVEY en BARRY HAY op Crossing Border te vinden. Niet om een mopje muziek te maken, maar voor een prettig gesprek en poëzie.

Instagram

Deel dit artikel

THE LIFE I LIVE