Den Haag is al eeuwen residentie van de Nederlandse vorsten. Als je de ORANJES al niet letterlijk tegen het lijf loopt in één van hun favoriete winkeltjes, kom je ze wel tegen in de vele historische monumenten die de stad bezit, de grote aanwezigheid van woon- en werkpaleizen en de vorstelijke routes.

exterior of the Knights' Hall at Binnenhof; The Hague, Netherlands

exterior of the Knights’ Hall at Binnenhof; The Hague, NetherlandBINNENHOF

BINNENHOF
Neem het BINNENHOF; hét middelpunt van het staatkundig leven in Nederland en tevens het hart van onze democratie. Het Binnenhof, de Ridderzaal, het Torentje van de minister-president en de Hofvijver in Den Haag behoren tot de meest herkenbare plaatsen van Nederland. Plekken waar de belangrijkste gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis zich afspeelden. Tijdens een rondleiding van ProDemos kan je een kijkje nemen in de Tweede Kamer, de trappen van de Ridderzaal bestijgen met zijn vele historische details en de troon bekijken waarop Koning Willem-Alexander de Troonrede voorleest tijdens Prinsjesdag.

PRINSJESDAG
Tijdens PRINSJESDAG doen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima eerst een tour in de Gouden cq. Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof, waarna ze de traditionele start van het parlementaire jaar voor de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag inluiden; op deze derde dinsdag van september spreekt Koning Willem-Alexander in de Ridderzaal de troonrede uit waarin de regering haar belangrijkste plannen voor het komende jaar bekendmaakt. Onderweg naar de Ridderzaal maakt het Koninklijk paar een prachtige route langs een paar van de belangrijkste Koninklijke hotspots: het Noordeinde, de Heulstraat, Kneuterdijk, het Lange Voorhout, het Korte Voorhout, de Lange Houtstraat, het Plein en het Binnenhof.

PALEIS KNEUTERDIJK
In dit paleis, dat sinds 1983 in gebruik is door de Raad van State, kan je onder leiding van een gids een deel van het paleis bekijken. In 1816 kocht Koning Willem I PALEIS KNEUTERDIJK voor zijn zoon, de latere Koning Willem II, en zijn Russische vrouw Anna Paulowna. Dit rijksmonument bleef koninklijk bezit tot Koningin Wilhelmina het paleis in 1937 verkocht. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen!

LANGE VOORHOUT
Deze plek, waar de tijd lijkt stil te staan, staat bekend als één van de mooiste wandellanen van Europa. Vroeger zag de LAAN er totaal anders uit; pas in de 15e eeuw kreeg het de bekende L-vorm. Vandaag de dag vinden er op het middenpad regelmatig festivals, evenementen en tentoonstellingen plaats. In de statige panden vertoeven diverse culturele instellingen, waaronder Theater Diligentia, Pulchri en het Escher Museum.

paleistuinPALEISTUIN
Gek genoeg is de PALEISTUIN nog vrij onbekend bij het grote publiek, maar ligt ook ietwat verscholen tussen Paleis Noordeinde, de Koninklijke Stallen en het Koninklijk Archief. Voor de echte Hagenaars/Hagenezen is het één van de fijnste hotspots in de zomer om de picknicken, wandelen, kunst te bewonderen en een heerlijk historisch sfeertje te proeven.  Je kan er overigens ook nog op zoek naar één van de 30 parels die verstopt zijn…

Dit en nog veel meer informatie vind je op WWW.DENHAAG.COM/KONINKLIJK.

Zie hier wat Den Haag zoal te bieden heeft op Koningsdag 2017.

Instagram

Deel dit artikel

THE LIFE I LIVE