Muziek, cabaret, dans, theater, kunst en poëzie; het was er allemaal op zaterdag 29 oktober tijdens MUSEUMNACHT DEN HAAG met “Echt Nep” als overkoepelend thema. Bij bijna 40 culturele instellingen liepen zo’n 10.500 jongeren en ouderen de deuren plat. Hoewel de Haagse Museumnacht pas in 2010 geïntroduceerd werd, is het ondertussen een ware Haagse traditie geworden. En deze traditie, waar kunst en cultuur centraal staat, willen we er natuurlijk in houden. Reden temeer voor een nabeschouwing van deze 7de editie met de initiator en (sinds 3 jaar) trouwe bezoeker: Matthijs de Groot.

“Dit jaar was naar mijn mening toch wel echt de tofste editie tot nu toe,” brandt Matthijs los. “De programmering was divers, mensen hadden er zin in, gingen zelfs verkleed en de algehele sfeer was positief.” 40 culturele instellingen, drukte alom en een to-do list van jewelste. Onmogelijk om alles te zien dus. “Dit jaar hebben we het Mauritshuis, Escher in het Paleis, Panorama Mesdag en het Gemeentemuseum bezocht. Maar we zijn begonnen bij de ELECTRICITEITSFABRIEK, waar de opening was. Door af te trappen in de Electriciteitsfabriek waar zo’n mysterieuze underground sfeer hangt, wordt er meteen een heel andere kant van Den Haag belicht. Hele goede opwarmer en leuke binnenkomer.”

SAAIE BEDOENING

Een goed begin is het halve werk. Wat de vraag oproept of Museumnacht eigenlijk nog maar aan het begin staat van een al groter wordend fenomeen in de stad. “De oorspronkelijke reden dat ik vanuit Winkelman & Van Hessen Museumnacht in Den Haag gestart ben, was omdat ik het bizar vond dat musea ’s avonds niet open zijn, terwijl mensen overdag gewoon werken. Daarnaast kan een bezoek aan een museum een vrij saaie bedoening zijn. Toen ik ontdekte dat Amsterdam een Museumnacht had, vond ik dat een goede manier om mensen te verleiden naar musea te gaan en hen tegelijkertijd met verschillende kunstvormen in aanraking te laten komen. Hoe het evenement in Den Haag een steentje bij zou kunnen dragen, zag ik voor me in 3 fases: ten eerste een culturele nacht in musea, waarna hier vervolgens ook ingespeeld op zou worden door andere culturele instellingen en uiteindelijk dat bezoekers zelf deel zouden gaan uitmaken van de Museumnacht. Dat je dus op een gegeven moment niet meer weet wat geprogrammeerd is en wat niet. Ieder die iets unieks toe te voegen heeft, draagt iets bij. Wat mij betreft zitten we nu in fase 2; naast musea, willen ook andere culturele instellingen aanhaken. Tot nu toe is het goed gegaan met Museumnacht, maar we zijn er nog niet helemaal. Het event zou nog kunnen groeien door meer verscheidene instellingen te betrekken en het publiek zelf meer mee te laten doen; van bijvoorbeeld pop-ups in winkels, PIP, de Pier of zelfs het Provinciehuis, tot aan feestjes onder een brug georganiseerd door enthousiast publiek. Volgens mij is daar behoefte aan.”

JAZZCLUB MONDRIAAN

Terug naar de hoogtepunten van deze editie. “Bij aankomst in het MAURITSHUIS werden we direct getackeld door een goochelaar. Die heeft alles gejat wat er van me te jatten viel, MINDF*CK was er niets bij. Hier hebben we ook een speedtour gedaan, waarbij we over een paar specifieke schilderijen even de diepte in gingen. Was een leuke afwisseling en interessant! Hierna kwamen we aan bij ESCHER IN HET PALEIS. We zijn daar heel kort gebleven, omdat het zo gigantisch druk was; er was duidelijk één groot feest gaande. Vervolgens zijn we biertjes gaan doen bij PANORAMA MESDAG, waar de sfeer weer heel relaxed en gezellig was. Hier hebben we eigenlijk gewoon even lekker gezeten en bij gekletst. Uiteindelijk zijn we als kersje op de taart geëindigd in het GEMEENTEMUSEUM, wat voor mij het absolute hoogtepunt was. Ze hadden enorm uitgepakt met ‘Jazzclub Mondriaan’, waardoor je er echt een soort nachtclub ervaring bij kreeg. Er stonden Mondriaan-photobooths, er werden toffe rondleidingen gegeven en het publiek werd weggeblazen door optredens van onder andere Theater Pepijn en Piñata. Ik heb een fantastische nacht gehad en ben volgend jaar zeker weer van de partij,” aldus Matthijs.

Volgend jaar vindt de Haagse Museumnacht weer plaats in oktober en wij zijn er zeker bij! Jij toch ook?

Redactie: Pascalle Kok

Deel dit artikel

THE LIFE I LIVE